Leírás

Szállás

Nógrád megyében, a várdomb és erdő alján fekvő falucska kedves, összkomfortos, felújított parasztháza várja a természet szerelmeseit bababarát szolgáltatásokkal.


8 személyes, két épületből álló vendégházban, melyhez 3 hálószoba (4-2-2 ággyal), 2 fürdőszoba, mosógép, nappali (TV, rádió), felszerelt konyha (gáztűzhely, mikrohullámú sütő, hűtőszekrény, kávéfőző) és antik bútorzat tartozik. 

Főépület: 6 fő részére + (1 pótágy lehetőség) Két egymásba nyíló hálószoba (2-4 ággyal), étkező, teljesen felszerelt konyha, zuhanyzó, WC, terasz, televízió, rádiós magnó, 
2 hűtôszekrény mélyhűtővel, gáztűzhely, mikrohullámú sütő,

Kisház:2 ágyas szoba, fürdőszoba, mosógép, WC

ALAPRAJZ


SZOLGÁLTATÁSOK:

 • - hatalmas kert
 • - úszómedence (8×4) napozóágyakkal
 • - szalonnasütő
 • - grillező
 • - kerékpárbérlési lehetőség (korlátozottan)
 • - babakád
 • - etetőszék
 • - babaágy
 • - babakád
 • - homokozó.

KIRÁNDULÁSI LEHETŐSÉGEK:

 • - Hollókő: Szanda vár, pincesor
 • - Csesztve: Madách Múzeum
 • - Mohora: Tolnai Emlékház
 • - Buják: vadászkastély kilátó
 • - Terény: istálló kiállítás, orsós magnó múzeum
 • - Balassagyarmat (közvetlen ákelési lehetőség Szlovákiába)

PROGRAMLEHETŐSÉGEK A KÖZELBEN:
Horgásztó (kb. 8 km), lovaglás oktatóval, Mária-kápolna, pincesor, Cserhátsurány (Gótikus templom) Jánossy-várkastély, kelecsénpusztai Buttler kastély, Hollókő, Bér (kisállatkert).

ELLÁTÁS:
Teljes önellátás

A táj

A szandai Várhegy a legszebb, legimpozánsabb vulkáni csúcs a Cserhát szívében . A szandai hegyen három csúcs szökkent a magasba. A nyugati 545 m magas csúcsot egykor földvár uralta. A középsô hajdani búcsújáró hely volt Mária-kúttal. A keleti 528 m magas csúcson a szandai várrom található. A középsô és nyugati csúcsot már hosszú évtizedek óta bányásszák. A várnak fontos szerepe volt az északi védelmi rendszerben, a Fülek-Buda közötti füstjelzéses tájékoztatásban. Sok csatát látott. Szanda vára a XIII. században épült. Története során több gazdája is volt. Rozgonyiak, a Kompolthyak és a Báthoryak birtokolták. Hadászati jelentősége csak a török időkben volt. 1548-ban a nógrádi bég megostromolta, és vár a törökök kezére került. Ezt követően Hubiár, török aga lett a vár parancsnoka. Horváth Bertalan, a gyarmati vár kapitánya vitézeivel visszafoglalta, leromboltatta és felgyújtatta. Ezt követően katonai jelentőségét elvesztette, s csak romjaiban maradt meg századokon át. A várból napjainkig egyetlen faldarab felkiáltójelként mered az égre, ezen kívül két vízgyûjtô medence, néhány alapfalmaradvány és a négyzetes torony sarka maradt meg. De nemcsak a vár pusztult el, hanem a vár alatti régi falu és a templom is.

Szanda - Péterhegy
Az egykori hármas csúcsú Szanda-hegy két, légvonalban egymástól 1,5 km-re emelkedõ szélsõ csúcsán egy-egy középkori vár állt valaha. A Szanda Ny-i oldalán, a Péterhegy 546 m magas, fennsíkszerû platóján épült várról keveseknek van tudomása. A K-i, kiemelkedõ sziklaszirten épült vár az oklevelekben a14. századtól elforduló Szanda-várral azonosítható.
Mikor a szandai kõbánya már veszélyesen közel került a Péterhegyen lévõ vár területéhez, Gádor Judit régész vezetésével rövid feltárást végeztek. Az 1968-ban történt ásatás során elõkerült egy 8 x 4,5 m belméretû, 1,2 m falvastagságú négyszögletes torony maradványa. Ennek keskenyebb oldalaihoz középtájon falak épültek, melyek nagyjából 30-32 m átmérõjû területet határoltak szabálytalan ötszög formában. A falakat mindenhol közvetlenül a sziklára alapozták Az elõkerült leletanyag zöme Árpád-kori kerámiatöredék, fazéktöredéket valamint sarlótöredék és vaskések kerültek elő. A kisebb mennyiségû késõbbi leletanyag: fehér anyagú, vörösfestéssel díszített korsó és fazéktöredékek, belül mázas töredékek, vörösre égett kehely alakú kályhaszem és egy nyílcsúcs a vár 14-15. századi használatát jelzik.
Sajnos a feltárást követõen a bányamûvelés elérte a platót, és a vár területét lerobbantották. Napjainkban a szakadékossá vájt bányafal és a hegyoldal lejtõje szemlélhetõ meg.

Vár-hegyi Geológiai Tanösvény


Becske és Bercel közötti műútról a szanda-hegyi kőbányához vezető úton gépkocsival Szőlőkalja-pusztáig lehet közlekedni, onnan gyalog. Becskéről és Szandaváraljáról az országos kék jelzésű turistaúton is el lehet jutni a Szandára. 

A 3 km hosszú, körtúra jellegű tanösvény az 1976-ban védetté nyilvánított 20 hektáros Szanda Vár-hegyet fogja körül. A Szanda keleti ormáról, a Szandavár romjairól páratlan kilátás nyílik az egész Cserhátra, de a távolabbi Mátrára és Börzsönyre is. A tölgyesekkel övezett szilikát sziklagyepek élővilága is érdekes, de a bemutatóút a földtani látnivalókra összpontosít. Láthatunk itt kőfejtés által kibontott oszlopos elválású andezitfalat, fekvő helyzetű oszlopcsonkokat, gömbhéjas elválású, tufába ágyazódott lávabombákat és a jégkorszaki fagyaprózódás nyomán kialakult „kőtengert”.


Orsósmagnó Múzeum

A múzeumban az egész világon egyedülálló magángyűjtemény tekinthető meg. A gyűjteményben szerepel a magyar gyártmányú magnetofonok teljes választéka, ezen kívül a világ minden tájáról, közel 40 gyártó cégnél készült magnetofon. A magángyűjtemény a hangrögzítés történetét dolgozza fel az acélhuzalos magnótól a stúdiómagnóig. Valamennyi kiállított darab üzemképes, a magnetofonokon a megjelenésük idejében ismert és divatos zenei anyag szólal meg.Hollókő - Vármúzeum

Panoptikum, vagyis a „Kacsics-terem”: A 13. századi életkép a vár urát és családját mutatja be, amikor vendégeit fogadja. A hét bábuból álló panoptikum a várat építtető Kacsics család idejébe repít vissza bennünket, bemutatva az 1200-as évek női és férfi, nyugati- és keleti típusú-, valamint közrendű viseletét. A terem képet ad arról az időszakról, amikor lakták és használták a várat.Fegyverterem: A falakon elhelyezett kézi fegyverek a 11. századtól a 16. századig mutatják be a hadviselés eszközeinek egy részét. A királyok és nemzetségek címerpajzsai a régi korok hangulatát idézik. A fegyverterem kiállítását a Képes Krónikából kinagyított képekkel és a hozzájuk tartozó magyarázó szövegekkel bővítik.

Várkápolna: A vár kápolnája valószínűleg a 14. században épült. A török uralom idején dzsámivá alakították át. A törökök kiűzése után ezt a Habsburgok a vár nagy részével együtt elpusztították. A vár mostani kápolnáját, az eredeti kápolna helysége alatt 2006. augusztus 15-én Nagyboldogasszony napján szentelték fel.

Kőtár: A vár helyreállításának terveit és a várrekonstrukciós munkákat mutatja be ez a tárlat, amiben a feltáráskor talált eszközök fényképei és faragott kövei is láthatók, továbbá egy makett, ami a vár 13. századi épített állapotát mutatja be.

Nyitva tartás:
április 1- október 31. minden nap 10:00 - 17:30

CSOPORTOKNAK (min. 10 főtől) ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN , IDŐJÁRÁSTÓL FÜGGŐEN MEGTEKINTHETŐ A VÁR!

Tel: 06-30/968-1739